Körforgásos gazdaság Nagykanizsán és az Egyetemi Központban

A név kötelez

2021-től a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza új névvel és új szemlélettel jelenik meg a hazai felsőoktatásban. A Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ képzési palettájában, oktatói-kutatói közösségében olyan kihívások mentén kötelezte el magát, amely számos jelenlegi, a gazdaságot érintő fenntarthatósági probléma megoldására keresi a választ. 

Miért körforgásos gazdaság?

A körforgásos gazdaság egy olyan rendszer, amelyben a ma termékei a holnap alapanyagai.

Mit jelent ez pontosan?

A világ számos országában egyre több helyen jelenik meg az a szemlélet, hogy az eddigi lineáris folyamatokat, a fenntarthatóság szempontjából fel kell váltania egy körkörös megoldáson alapuló rendszernek. Az új technológiák megjelenésével, a negyedik ipari forradalom térnyerésével lehetőség nyílt arra, hogy megoldást találjunk számos eddig megoldatlan problémára. Jelenleg a legnagyobb kihívást jelentő területek a hulladékgazdálkodás és az erőforrásfelhasználás, azaz a mindent elárasztó szemét mennyisége és a Föld megmaradt, erősen korlátozott erőforrásainak újra hasznosítása.

Mit jelent ez számokban?

 1ember1évalatt  1trilliondollar

 

 körforgásos gazdaság

Mit jelent a körforgásos gazdaság?

Az első ipari forradalom, azaz a gőzgép feltalálása óta eltelt két és fél évszázadban a gazdaság lényegében egyirányú utcaként működik, amelyben erőforrásokat veszünk el a természettől, amelyekből termékeket állítunk elő, ezeket elfogyasztva pedig hatalmas mennyiségű hulladékot termelünk. A Föld növekvő népességének kiszolgálásához elengedhetetlen a szemléletváltás, hiszen a jelenlegi gazdálkodás mellett az erőforrások nagyon gyorsan kimerülnek.

A körforgásos gazdaság nemcsak arra törekszik, hogy éves szinten csökkentse a hulladéktermelést, az újrahasznosítás alatt nemcsak a szelektív gyűjtést érti, hanem azt a szemléletet jelenti, hogy a vállalatok már a terméktervezésnél tudják, hogy az általuk gyártott terméket a felhasználás után hogyan hasznosítsák újra.

 


  

 

Hogyan alakítjuk a jövőt?

A Pannon Egyetem által vezetett konzorcium 2020-ban 4,8 milliárd forint állami támogatást nyert el, hogy a körforgásos gazdasággal kapcsolatos fejlesztések motorja legyen. Az ipari-kutatói összefogással létrehozott Kompetencia Központ öt fő tématerületre koncentrál.

alakitjuk a jovot

Kik a szereplői?

 

 

Hogyan kapcsolódnak hozzá a képzéseink?szakok

Jelenlegi képzési területek (alapszakok):

Tervezett képzéseink:

Terveink szerint a Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ az elkövetkező években képzéseiben és oktatói-kutatói tevékenységében meghatározó tényező lesz a hazai körforgásos gazdaság tématerületeiben.