...

Többgenerációs családi házban élő családok rezsicsökkentésével kapcsolatos tájékoztatás

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2022. 09. 14.


Az egy fogyasztási helyen, többgenerációs ingatlanban élő családok megsegítése érdekében történt pozitív irányú változtatás a kormány részéről.

Tisztelt Kanizsaiak!


Folyamatosan vizsgálja a kormányzat, miképpen tud segítséget nyújtani a háborús helyzet és az európai szankciók okozta energiaválság miatt magasba szökött árak enyhítése érdekében.


Ezúttal a gázfogyasztás tekintetében az egy fogyasztási helyen, többgenerációs ingatlanban élő családok megsegítése érdekében történt pozitív irányú változtatás a kormány részéről:

• ha egy család több generációja osztozik és életvitelszerűen együtt él ugyanabban a több – maximum négy – lakásból álló ingatlanban és ugyanazon a mérőórán is vannak, akkor az állam lehetővé teszi, hogy a rezsicsökkentett áron jussanak hozzá a földgázhoz.


• Ezt az élethelyzetet hatósági bizonyítvánnyal kell alátámasztani a gázszolgáltató felé. Az erről szóló kormányrendelet szerint a végrehajtásban tehát az önkormányzatok is részt vállalnak, mivel a szükséges hatósági bizonyítványt a polgármesteri hivatal állítja ki. Ehhez az alábbi linken található formanyomtatványt kell kitölteni:

https://nagykanizsa.hu/letoltesek/2022-09/268_931_foldgaz_arszabas_kerelem.docx


• A hatósági bizonyítvány kiállítása előtt a hatóság részéről helyszíni szemle lefolytatására kerül sor.

 

• A formanyomtatványt a lakossági fogyasztó terjesztheti elő, két tanúnak is alá kell írnia, büntetőjogi és kártérítési felelősségük tudatában! Fontos kihangsúlyozni, hogy a gázszolgáltató bármikor kérheti az adott ingatlan hatósági ellenőrzését. Amennyiben nem volt helytálló az igénylés, akkor a versenypiaci ár másfélszeresét kell kártérítésként kifizetni.


• A kitöltött, tanúzott nyomtatványt az ügyfélkapun át elektronikus vagy postai úton, vagy pedig személyesen lehet benyújtani.


Amennyiben ezzel kapcsolatban kérdésük van, azt a +36 20/849 2470-es telefonszámon tehetik fel.

Mindez a feladat nagy terhet ró a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási csoportjára, ezért a türelmüket kérem!


Balogh László

Nagykanizsa MJV polgármestere


További hírek...