...

Téli szünet

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2022. 12. 07.


A téli szünidőben is tartsd be a szabályokat, hidd el, megéri! A szabályok nem ellened, hanem érted, testi és lelki épséged megvédése érdekében vannak!

Már csak néhány nap és itt a téli szünet! Karácsony, Szilveszter, pihenés, esetleg sítúra. Ajándékok, rokonok, haverok, buli, evés, ivás, punnyadás, de semmiképpen sem tanulás. Gondtalan, boldog időszak. Azonban vigyázz, hogy a gondtalanság ne csapjon át gondatlanságba! Ehhez nyújtunk segítséget néhány jótanáccsal.


Az egyik legfontosabb, hogy fordulj bizalommal szüleidhez! Mindent, jót is, rosszat is megbeszélhetsz velük. Ők is voltak fiatalok, ők is jártak annak idején szórakozni, csináltak felelőtlen dolgokat is. Lehet, hogy néhány dolgot a saját bőrükön is megtapasztaltak, ezért szeretnék, ha te nem esnél ugyanabba a hibába. Az okos ember tanul más tapasztalatából! Ne feledd, a szülői tiltások a legtöbb esetben nem öncélúak. Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke boldog lenne! Ha megbeszélitek az „öregeiddel” kölcsönös félelmeiteket, tapasztalataitokat, vágyaitokat, biztos, hogy találtok közös nevezőt.


A szünidőben biztosan gyakrabban előfordul majd veled, az is hogy egyedül maradsz otthon. Ebben az esetben, soha ne engedj be a lakásba idegent, bármilyen ürüggyel is kéri ezt tőled. Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc csak akkor tölti be szerepét, ha használod is azt. A telefonba se áruld el, hogy egyedül vagy otthon. Ha elmész otthonról, gondosan zárd be az ablakot, az ajtót. A szúnyogháló vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tedd látható helyre, a nyakadba vagy a hátizsákod oldalára!


A közlekedési szabályokat tartsd be, mert ezzel életedet, testi épségedet óvhatod meg! Gondolj arra, hogy télen, síkos, jeges, havas úton sokkal könnyebben történhet baleset. A téli sportoknál is légy körültekintő, felelőtlen hősködéssel nemcsak magadat, de másokat is veszélybe sodorhatsz, legyen szó síelésről, szánkózásról, korcsolyázásról vagy bármi másról.


Elsősorban rajtad múlik, hogy a szünidő alatt, amíg te lazítasz, szüleid nyugodtan tudjanak dolgozni és megbízzanak benned. Ezért csak azokra a helyekre menj játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová elengedtek és a megbeszélt időre minden esetben érj haza. Vedd számításba, hogy télen hamarabb sötétedik. Ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítsd erről szüleidet, hogy feleslegesen ne aggódjanak érted.


Egységben az erő! Ha viszonylag késői időpontban megtartott programon szeretnétek részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menjetek és kerüljétek a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket! Ugyanígy szervezzétek meg a csoportos hazautat is! Jól fontold meg, hogy milyen értéktárgyakat viszel magaddal, azokat hol tartod, mert egy hivalkodóan viselt ékszer, mobiltelefon, táblagép könnyen felkeltheti mások érdeklődését, bűncselekmény sértettjévé válhatsz!


Ismeretlen, idegen személy közeledését bizalmatlanul fogadd, semmit ne fogadj el tőle, ne hagyd magad semmire sem kényszeríteni, szükség esetén ne szégyellj segítségért kiabálni, elszaladni! Ha valamilyen értéktárgyat akarnak tőled elvenni és nincs más lehetőség – bármennyire is fájó - add azt át! Ilyenkor a legfontosabb a testi épséged védelme.


A karácsonyi ünnepek fontos kellékei minden családban a gyertyák, csillagszórók, de ezeket csak a szüleitek felügyelete mellett gyújtsátok meg, mert súlyos következményekkel járhat a helytelen használatuk!


Ne feledd, hogy egy jó heccből, vagánykodásnak induló cselekményből könnyen lehet bűncselekmény vagy tragédia, melyet utólag már nem lehet meg nem történtté tenni! Egy lopás, graffitizés, telefonbetyárkodás, bántalmazás, egy füves cigi elszívása, stb. adott esetben szabálysértési- vagy büntetőeljárást, ill. kártérítési kötelezettséget is vonhat maga után. Egy ilyen esemény nem csak a téli szünetet árnyékolhatja be, hanem akár évek múltán is „visszaköszönhet”, pl. egy erkölcsi bizonyítvány kiváltásakor.


A szilveszteri bulik kapcsán se feledd, hogy a fogyasztói társadalom által közvetített eszménykép az élet legtöbb területén hamis. Tarts mértéket! Nem biztos, hogy akkor leszel a legboldogabb, ha te iszol, szívsz a legtöbbet, neked lesz a legtöbb hódításod! A diszkó-balesetek mellett, öntudatlan állapotban bűncselekmények áldozatává is válhatsz. Vagy egyszerűen csak nem tudsz majd másnap tükörbe nézni (Tudod: „Ha eláztál, holnap majd kiguglizod mibe másztál!”)…


Szilveszterkor a tűzijátékokat csak a rendeltetésüknek megfelelően használjátok, betartva az előírt idő- és helybeli korlátokat, ezáltal elkerülve a maradandó sérüléseket, baleseteket! A petárdázás továbbra is tilos! Valamennyi eszközhöz tartozik használati útmutató, amit, mivel fokozottan veszélyes eszközökről van szó, EL KELL OLVASNI! Az internetes oldalakon vélemények és részletes tájékoztató található az egyes tűzijátékok használatáról. Ezeket érdemes vásárlás előtt átböngészni. Ne tűzijátékozz egyedül, hiszen ha baj történik, nem tudsz kihez segítségért fordulni! Mindig legyen jelen legalább egy felnőtt!!!


A pihenés, szórakozás mellett jusson idő az olvasásra, szüleid, nagyszüleid segítésére. Játék közben magadra és mások testi épségérére is vigyázz! Szabadidődet próbáld hasznosan tölteni, olvass könyveket, járj sportolni, barátaiddal és felnőttek bevonásával szervezz kirándulásokat.


A téli szünidőben is tartsd be a szabályokat, hidd el, megéri! A szabályok nem ellened, hanem érted, testi és lelki épséged megvédése érdekében vannak!


Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya


További hírek...